Sunday, November 23, 2008

Apple Crumble

Nampak menarik saja bila tgk kacip buat apple crumble. So semalam saya pun dengan semangatnya nak try jugak. tapi saya amik 2 resepi iaitu dari kacip dan dari kucingorengemok.

saya try combine dua stail ni dan buat sukatan adunan sendiri... hasilnya adalah seperti di bawah.. memang tak mengecewakan dan sangat sedap dimakan dengan aiskrim vanilla. :)

4 biji epal granny smith (sebelum ni tatau lak nama epal ni, yg tau namanya epal hijau aje.. mmg masam dan sy sendiri tak brp gemar)
epal dikupas kulitnya dan potong kiub, masukkan gula perang 4sb, sedikit raisin, 1 sudu teh serbuk cinnamon (kayu manis). masak sampai epal lembut
dah masak, sejukkan dan masukkan dlm bekas.
tabur dengan crumbs.
bahan crumbs :
120 gm tepung gandum
80 gm tepung berserbuk penaik
2 sb tepung kastad
150 gm butter
gaul ramas semua bahan di atas sampai jadi halus dan berderai..
lepas tu baru saya masukkan gula castor lebih kurang 100gm (rasanya kurang lagi dr ni sbb sy main agak2)
bakar selama 30-40 mins. saya pakai api atas dan bawah (suhu 150C)
dah siap, hidang dgn aiskrim vanilla.. mm sedapp..

10 comments:

MYRA MANJALARA said...

hi umi, terima kasih yea sebab sudi cuba apple crumble tuu..mmg sedapp kalau gu dgn eskrim! sayang time tuu saya takde stok plak..so mkn cenggitu je lah..

umiyumi said...

sama2 myra.. tak sia2 cuba resepi ni.. sanggup keluar p cari aiskrim sbb nak rasa camna mkn dgn aiskrim tu. tp mkn cenggitu pun sodapp..nanti ada resepi menarik boleh la umi cuba lg hehehe..mmg best lah :D

lee lin said...

mmm, yummy! dah lama tak buat, bahaya boleh habis se-tray sorang, hehe. re: link lah, jgn tak link ;)

umiyumi said...

tenkiu lin, tak sia2 try resepi lin tu.. siap kawinkan lg dgn resepi kacip he he he

umiyumi said...

tenkiu lin, tak sia2 try resepi lin tu.. siap kawinkan lg dgn resepi kacip he he he

MaDiHa said...

salam umiyumi.. nampak sedap apple crumble tu.. msm2 manis sure menyelerakan..
re: tq sudi jenguk fp akak.. nk link? akak sgt2 berbesar hati ada org sudi nak link.. :-D

MaDiHa said...

salam.. td akak dah sent komen tp tak publish plak.. try one more.. hehe.. tq sudi lawat fp akak.. nak link pun boleh sgt2 berbesar hati.. apple crumble tu nampak so sedap..:-P

umiyumi said...

salam kak Madiha. tadi dia tak publish sbb bila umi dah klik publish, baru dia akan publish hehe.. tenkiu sebab bg umi link. boleh la umi tinjau2 resepi akak gak. dah ada satu yg umi terliur tp tak sempat2 try hehehe.. apple crumble tu first try. mmg sedapp (tenkiu pd kacip dan lee lin utk resepi)

Fena said...

wah..rajinnyerr...pos sini cikit..:D

umiyumi said...

haha kalu pos sana tatau jd apa, jd bubur terus kot hehehe