Wednesday, October 28, 2009

Hot chocolate
hot choc with a dash of cinnamon powder

to drink with your partner :D
Ingredients :
Cooking choc bar
Fresh milk or full cream milk
1 or 2 tsp of vanilla essence
cinnamon powder
Method :
Cut choc bar into pieces, put into saucepan and melt over low heat
add in milk, and whisk until choc blend with milk
add in vanilla essence
bring to boil and quickly turn off the heat
pour into mugs and sprinkle with cinnamon powder and ready to drink :)
note : actually i copied this recipe from the novel i borrowed from kak ina.. tq kak ina :)

Tuesday, October 27, 2009

Sup tulang
menu kesukaan yiyi :)
kali ni buat sup stail cam kedai tomyam sebab yiyi suka sangat sup macam ni dan memang berbaloi sebab cedap hehe (masuk bakul angkat sendiri) apapun big boss kata 4x lebih sedap dari hat kedai...amboi bodek len macam nampak? :D

Monday, October 26, 2009

Strawberry Ice cream
yummy strawberry ice cream for desert. add some fruit and it will never be ordinary hehehe..

Sunday, October 25, 2009

Chili Chicken with vege
a very simple dinner, even though i had something else in mind :p
(next time, there should be some gravy or sauce too)

Wednesday, October 21, 2009

Fridge magnets


latest collection

Tuesday, October 20, 2009

Sotong masak kari baba's
berita sedih, kamera sudah rosak daa.. displaynya tp masih dpt amik gambar so main agak2 sj la nak fokus tu pasal lari huhuhu anyway gambar masih jelas walaupun senget..
hari sabtu tingin makan sotong masak kari baba's ni.. mmm sedapp.. hehehe.. ni ha resepinya yg senang giloss sambil tido pun leh buat hehe

Bahan :
Sotong yang dah direbus sebentart dan ditoskan
Serbuk kari daging baba's (bancuh siap2 dengan air)
Bawang merah
Bunga cengkih
bunga lawang
kulit kayu manis
Air asam jawa
Gula
Garam
Cara Memasak :
1. Tumis bawang, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis
2. Bila dah wangi, tuang bancuhan serbuk kari
3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa
4. Masukkan gula, sotong, garam secukup rasa
5. Biarkan mendidih/masak sampai agak-agak kuah kering sikit
Gerenti sedap macam lauk sotong yang jual kat kedai nasi kandar tu. perghh

Monday, October 19, 2009

Potluck jamuan raya
fresh from the oven

muffin pandan.. plan nak buat vanilla tp vanilla abis lak :p

muffin pandan dan choc chips :)

Friday, October 16, 2009

Puding Laici Dangdut
Resepi dari chef hanieliza.. mmg confirm sedapp :)
resepi c&p dr blog kak liza
Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya]
1 tin susu cair
Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTAPuding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
My sons


abe awe nak ke sekolah - ada majlis jamuan hari raya
hensem tak?
yiyi dgn double peace

hehehehe

Thursday, October 15, 2009

Wednesday, October 14, 2009

My sons and their cousins

my nephew : syazani

cakk

alalalala





yiyi dan himamari (begam)

Tuesday, October 13, 2009

Gulai udang dan roti
gulai udang fresh makan dengan roti butter.. mm sodapp

dibuat dengan rempah giling mak som (my mom le) :)
Jalan-jalan ke sungai batu - Sept 2009

ini lah kampung asal mak sy. pantai ni tempat sy mandi manda dulu2 masa zaman kanak-kanak :)

dari jauh nampak pulau kendi

abe awe dan yiyi suka sangat

pulau kendi. saya tak ingat sama ada mak sy yg cakap atau saya yg fikir sendiri yg pulau ni berhantu hehe ye la zaman dulu2 kan ada citer panggilan pulau tu. pulau ni dgr kata tak ada orang. sebelah sana pulau ialah indonesia. x tau le jauh mana

awe dan yiyi
datang ke sini dah tentu la untuk dapatkan fresh seafood terutama udang dan ketam
kali ni dapat tengok udang fresh2.. nelayan timbang dulu tangkapan untuk dijual kepada pemborong
bkn org je yg tunggu, kucing pun tunggu gak :)

udang fresh