Tuesday, September 28, 2010

Makaroni bakar
Cubaan kedua buat makaroni.. guna resepi dari blog sunkist79. mintak izin tuan punya kopipes resepi yaa..
cuma pakai lebih kurang 300gm makaroni
dapat 2 bekas.. byk gak
tp rasanya kalau sos lebih sikit dan tambah lg daging dan sosej lebih sedap, mcm yg sunkist79 buat tu nampak lebih cun kan? biasa la umi main agak2 je.. apa2pun mmg berbaloi sgt dan mendpt pujian.. (tak letak cili dan tomato sbb budak2 tak suka)

sekejap ja dah nak clear..

Bahan Pasta:
500 g pasta [makaroni/spiral/fennel] - umi buat separuh sj, dpt 2 bekas 2L dan 1.2L
2 s/b minyak
-
Bahan Inti:
500 g daging cincang - buat 250 g aje
1 labu bawang besar [potong dadu kecil]
1 ulas bawang putih [dicincang halus]
8 biji cendawan butang [hiris nipis]
sosej ayam - umi tambah
6 biji tomato [dadu kasar]
5 tangkai cili merah [racik kasar]
1 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
1 s/b lada sulah
1 s/b oregano kering
3 s/b minyak
-
Bahan sos bechamel:
2 biji telur2 cawan susu cair1 kotak keju cheddar - diparut1/4 cwn mentegagaram & sedikit serbuk lada sulah4 sudu besar tepung
-
Cara-cara:
1. Pasta direbus dalam air mendideh dan garam sehingga lembut. Toskan dan gaulkan dengan minyak.
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan daging kisar yg telah dileraikan. Kacau sehingga daging kelihatan masak.
4. Masukkan cendawan, sosej, cili merah, tomato, cili sos dan tomato sos. Kacau rata.
5. Masukkan lada sulah dan garam. Rasakan masinnya.
6. Bila dan masak masukkan bahan inti dalam mangkuk yg berisi pasta tadi.
7. Di dalam periuk lain, cairkan mentega. Masukkan susu & telur. Kacau sebati. Masukkan keju parut. Kemudian, masukkan tepung gandum untuk memekatkan sos. Taburkan sedikit garam & serbuk lada putih. Tutup api.
8. Di dalam mangkuk untuk membakar, tuang sedikit campuran makaroni tadi dan ratakan. Kemudian, tuangkan pula sos bechamel di atas makaroni tadi. Ratakan. Ulang teknik yg sama sehingga habis.
9. Pada lapisan atas, tuangkan lebihan sos bechamel tadi dan taburkan dgn lebihan keju parut. Taburkan dgn oregano kering.10. Panaskan oven pada suhu 350c dan bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga keju bertukar warna keperangan.
11. Apabila sudah masak, biarkan lebih kurang 15 minit sebelum dihidangkan.

No comments: