Saturday, July 18, 2009

Udang..oh udang...
semalam masak nasi udang. asalnya resepi kak hanieliza..iaitu nasi beriani udang, tapi heran jugak kenapa tak ada letak rempah beriani ye mm bantai gak le buat. last2 bila check rupanya salin resepi tak abis. so tak jadi nasi beriani la, jadi nasi udang je le kahkahkah (tapi rasanya bole tahan sedap hehehe)

ni pulak menu harini sambal tumis petai dan udang. petai lebih byk dr udang (baki udang buat nasi tu ler)
ni resepi sebenar
NASI BERIANI UDANG
Bahan
500 gm udang besar [bersihkan ]
1 kg beras bathmati <- umi bantai beras biasa je :p
1/2 cawan lobak merah [potong dadu]
2 biji buah tomato [potong dadu]
5 cawan air1 cawan susu cair
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi <- umi letak butter je
garam
Bahan tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 s/b rempah beriani [bancuh air skit] <-ni yg lupa letak ni haiya cemana leh tak copy haritu.. :p
Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng rata.
3. Masukkan udang, buah tomato, lobak merah dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan air dan susu cair. Masakkan saperti nasi biasa.
5. Bila dah nasi kering, kacau rata [gemburkan] dan biarkan kering lagi.
6. Hidangkan dengan salad atau acar timun.

2 comments:

haslina razali said...

wa wa wa pepagi ko dah tayang petai udang kat aku yek...sungguh terliur...slurpppssss... aku dulu lagi best salin wat resepi kek tak abis so my cake takde telur ahahahahahhahahaha.... koreh cam apo kek dia...

umiyumi said...

waa pandainya buat kek tak ada telur. tp mmg ada resepi kan utk org yg tak mkn telur :D