first time buat nasi dagang hehehe.. ye le dah kawin dgn oghe klate kena belajar2 la jugak kan, walaupun amik masa lamaa ooo...
jelatah aka kerabu timun dan karot
gulai udang utk ku yg tak mkn gulai di bawah
gulai ikan aya @ ikan tongkol @ ikan kayu.. fuhh cedapp (menurut kata cik abe lah)
ketam.. jgn taktau ni ketam rebus utk yiyi yg dpt free dr peniaga kat pasar tani. hmm mmg murah la rezeki mamat yiyi ni :)
Resepi nasi dagang serba sedikit dicedok dari dapur almari resepi.. mekacih ya sbb sudi share resepi.. dan juga resepi nasi tu dicedok juga dari resepi Mek (ibu mertuaku) yg sanggup 'menurunkan' resepinya melalui telefon.. hehe actually cik abe yg masak nasik, kita tolong rendam beras dan sedia bahan je kakakaka
ni lah resepinya (beras tu ikut cam yg Mek ckp) :
Nasi Dagang
1 kg beras nasi dagang
segenggam beras pulut
segenggam beras biasa
Santan cair
Santan pekat
Garam
Bawang merah (dihiris halus)
Halia (dihiris halus)
1 sudu kecil halba
Cara2: Beras disatukan. Rendam semalaman atau sekurang2nyer 6 jam. Kemudian sejat.Sediakan periuk kukus. Buat kukusan pertama. Kukus beras sampai setengah masak.Kemudian, gaul dgn santan cair.Santan tu biar dpt basah2 beras tu jer. Kukus lagi sampai nasik masak. Kemudian, gaulkan nasik dgn santan pekat, garam,hirisan bwg, halia dan halba. Masak lagi sehingga bawang dan bhn lain layu. Boleh la dihidangkan.
Jelatah
Bahan2:
Timun
Lobak
Bawang besar
1 btg cili merah
1 sudu cuka
1 sudu gula
secubit garam
Potong memanjang timun,lobak & cili merah.Kemudian , gaulkan dgn bwg. Masukkan cuka,gula & garam. agak2 le rasanya
Gulai ikan aya
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan tenggiri besar (umi pakai ikan aya 2 ekor)
6 biji bawang merah (1 biji bawang besar)
1 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit (1 sudu besar serbuk kunyit)
2 sudu makan kerisik
2 mangkuk santan pekat (1 tin santan)
2 sudu besar cili kering kisar
3 keping asam gelugur
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Garam,
gula
Cara-cara:
Potong ikan ikut suka, cuci & toskan. Kemudian rebus ikan dalam periuk. Letakkan air separas ikan. Masukkan asam gelugur & sedikit garam. Tunggu hingga air kering. Tutup api.Tumbuk bawang merah, bawang putih & kunyit. Lengkuas & halia dihiris nipis. Masukkan minyak dalam kuali, tumis cili kisar & bahan2 yg telah ditumbuk td. Masukkan lengkuas, halia & kerisik. Gaulkan sekejap, kemudian masukkan santan. Tunggu sehingga santan mendidih baru masukkan ikan bersama air rebusannya sekali. Masukkan garam & gula.Masak sebentar, tutup api & sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment