Sunday, January 10, 2010

Labu sayong


first time beli labu sayong ni kat bukit merah. harganya RM15. beli sebab kat KL haritu jual RM19. kalau ke Kuala Kangsar mesti lebih murah lagi tapi jauh sangat nak ke sana.

Menurut kata penjualnya, air yg disimpan dalam labu ni boleh dijadikan penawar. banyak jugak2 penerangan sebelum guna iaitu :

1. basuh kali pertama dengan air basuhan beras atau garam kasar
2. bilas 5-6 kali dengan air bersih
3. isikan dengan air bersih dan simpan semalaman
4. esoknya, buang air tu dan masukkan air lain yang bersih
5. boleh diminum. agak2 kalau masih rasa cam tanah (agaknya, sebab dibuat dari tanah liat), buang air tu dan masukkan air lain
6. minum sampai habis (jgn top up kalu dah kurang). isi semula bila dah habis

setakat ni belum minum lagi. tapi permukaan luar rasa sejuk sangat. air kat dalam mesti sejuk jugak. best nii :)

No comments: