Sunday, February 07, 2010

Jom men (main) jigsaw puzzle

puzzle pertama : teka.. teka... susun dulu
puzzle kedua.. oo camni lak. boleh sambung dgn hat mula tu kaa?
puzzle ketiga : oo apa benda goreng2 tu.. ayam ka
puzzle keempat : oo aik dlm bekas lak.. kuah apa tuu..

tadaa.. puzzle dah complete.. wahh terrernya sapa la men puzzle ni anak sapa la noo...
sori takdak kerja.. sebenarnya naik segan (malu) la asyik jjcm dapur tak berasap .. lgpun anak kata sup tulang kat kedai lg sedap (alasan) tapi sekala kena tunjuk skil jugak kat depa ni tak boleh jadik ni sapa kata mama tak leh masak cuma letih/malas je lgpun skrg ni byk citer beh kat tv hahahaha
jom layan ciken chop ni harap maaf ni pestaim buat ciken chop.. kalu mkn kat kedai tu many times la :p
Resepi (kalu tak letak2, esok2 lupa plak)
Ayam
dibersihkan dan pat dry. dan lumur sedikit garam
sediakan 3 bekas :
1-tepung (guna tepung apa yg ada - tepung berserbuk penaik)
2- telur 1 @ 2 biji
3- breadcrumb
cara:
lumur ayam dengan tepung
dip dalam telur
salut dengan breadcrumb
goreng dengan api perlahan

vege
celur vege dengan air yg dimasukkan dengan sedikit garam
angkat dan masukkan ke dalam air ais (supaya warna sayur lebih cantik dan sayur jd crunchy)toskan, masuk dlm bekas dan sprinkle sedikit pepper. gaul, ready..

fries
beli yg siap dan goreng dengan minyak bekas goreng ayam. senang jimat minyak dan fries pun ada lekat2 breadcrumb sikit hehehe

Black pepper sauce
Sediakan Roux - Cairkan butter, kacau cepat2 tepung gandum smp jd bergumpal..Siap...
1. Tumis bahan cincang, masukkan lada hitam, sos tiram, bbq sauce dan honey..kacau smp masak.
2. Masukkan kicap pekat dan air. Biar didih.. (umi letak gula gak)
3. Masukkan ROUX dan kacau smp pekat..ikut la nak pekat camane ok...siap..
rasanya kalu nak letak kiub ayam pun ok tp sos ni dah cukup sedap.. :)

No comments: