Wednesday, January 14, 2009

Buah Puya



Menurut suami saya, kuih ni senang didapati di negeri kelahirannya, Kelantan. Tetapi akhir-akhir ni ada juga gerai nasi lemak dan kuih dekat rumah pengasuh yang menjual kuih ni, apa lagi.. selalu la dibelinya. Bila saya tanya kuih apa, dia tak ingat pulak. Katanya inti kuih ini biasanya kacang, tapi yang ni diletakkan inti kelapa. (saya kata inti nyoq la sbb sy orang utara hehehe). Bila saya cakap bentuk macam buah peria, haa baru la dia ingat yang kuih ni nama Buah Puya. Puya tu sebutan untuk peria lah.. ooo begitu rupanyaa he he he..

6 comments:

Fena said...

tak penah plak saya makan kuih ni masa saya dok kelantan...1st time jugak nengok...hehehehhehe...mekaseh atas info..next time kalau jumpa...mesti saya recognize....:-)

haslina razali said...

antara kuih fav aku nih kalau something made out from pulut pehtu inti kelapa fuhhhh ko bagi kat aku 10 biji pun aku telan sorang hahahahahaha

umiyumi said...

kitty, sy pun jumpa kat kl gak. tp tgk cam manis je, tak minat la. kalu lepat tu sy minat la :D.

kak ina ni kalu bab makan, takde yg tak sedapnye.. eh takkan 10 biji je mana cukup, kurang2 20 biji baru la ngam hehehehe :p

haslina razali said...

u know me hehehehehehe kalau kuih koci tu boleh laaa 20 biji kui kui kui nak wat malas oooo buat badak berendam laa lagi sempoi

hana said...

kuih nih ngan kuih peria sama kan? sbb tgk bentuk dier cam sama...tk penah mkn....tp cam rasa nk mencube juga! aritu tgk teman blogger buat.. hehehehehe....

umiyumi said...

haah.. sama la tu, cuma org klate sebut peria bunyinya puya :D try la, boleh nak tgk camna nak buat he he he..